• muffinki:
  • 300g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • szczypta soli
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 6 łyżek oleju
  • duża garść posiekanych orzechów (ja robiłam z włoskimi)
  • łyżeczka cynamonu
  • jedno obrane, pokrojone w kostkę jabłko
  • krem:
  • kostka miękkiego masła
  • 2 łyżki mleka
  • 230g przesianego cukru pudru
  • aromat waniliowy
  • barwnik spożywczy (u mnie szczypta zielonego barwnika w proszku)
Ekspresowe, bardzo aromatyczne i wilgotne muffinki. Mam nadzieję, że wyglądają chociaż troszkę sylwestrowo? :-)
 
Mąkę, cukier, cynamon, sól, proszek do pieczenia wymieszać, w drugim naczyniu roztrzepać jajka z mlekiem i olejem. Mokre połączyć z suchymi, niezbyt dokładnie. Dodać orzechy i jabłka.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić je do 3/4 wysokości.
Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut.


Krem:

Wszystkie składniki zmiksować na puszystą masę. Dowolnie udekorować muffinki. Moje dodatkowo posypałam złotymi kuleczkami i serpentynami z lukru plastycznego.
PC311566