• ciasto:
  • 2 i 3/4 szklanki (400g) mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • kostka (250g) masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki
  • szczypta soli
  • łyżka octu jabłkowego
  • 6-8 łyżek zimnej wody
  • nadzienie:
  • 500g świeżych lub mrożonych jeżyn
  • łyżka cynamonu
  • cukier (ilość dostosować do smaku owoców, by nadzienie nie było zbyt kwaśne)
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego w proszku
  • mleko do posmarowania ciasta + cukier
 
Od pewnego czasu zastanawiam się dlaczego większość moich przepisów dodawanych jest późnym wieczorem. Przecież są wakacje, mogłabym piec spokojnie w dzień i robić zdjęcia w dziennym świetle, zamiast denerwować się: arghhh, beznadziejna, no beznadziejna fotka. Teraz nie będzie inaczej. Mimo że placek upiekłam kilka dni temu – dodaję go dziś. Wieczorem oczywiście.Macie dużo jeżyn i zastanawiacie się co z nimi zrobić? Placek jeżynowy to świetny pomysł na ich użycie :). Przepis jest prosty, tani a składniki na ciasto zawsze są w domu. Przypuszczam, że kawałeczek tego ciasta smakowałby cudownie podany na ciepło z gałką lodów waniliowych, lekko rozpuszczających się na kruchej warstwie placka, mmm…

Przepis pochodzi z książki „Tarty i placki” Carli Bardi.
 
Wsyp mąkę i cukier do dużej miski. Dodaj pokrojone masło i siekaj nożem lub ugniataj czubkami palców, aż całość będzie wyglądała jak pokruszony chleb. Dodaj szczyptę soli.
Dodaj wodę, ocet i zagnieć ręcznie elastyczne ciasto. W razie potrzeby dolej nieco wody lub podsyp mąką. Z gotowego ciasta uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Natłuść formę do pieczenia tart o średnicy 28cm.
Ciasto podziel na dwie równe kule. Oprósz stolnicę mąką. Rozwałkuj pierwszą część i przełóż do formy, wykładając ciastem dokładnie dno i boki.
 
W misce wymieszaj składniki na nadzienie, ostrożnie, by nie uszkodzić owoców. Wyłóż owoce na ciasto oblepiające formę.
Oprósz stolnicę mąką i rozwałkuj drugą część schłodzonego ciasta, tworząc okrągły placek o średnicy ok 28cm. Przykryj nim owoce, a jego krawędzie wsuń pod brzegi placka, znajdującego się na spodzie. Zalep. Pokarbuj brzegi placka. Ostrym nożem natnij jego środek.
Posmaruj mlekiem, posyp cukrem i piecz przez 30 minut.
 
Po upieczeniu odczekaj aż ciasto trochę podstygnie, nadzienie będzie wówczas bardziej zwarte i nie rozleje się całkiem na talerzyku (oraz nie rozleci się podczas krojenia ;-) ).