• ciasto:
  • żółtko
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżka śmietany
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 margaryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • budyń:
  • 1/2 l mleka
  • 8 dag cukru
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 margaryny
  • cukier waniliowy
  • ponadto:
  • 4 paczki herbatników (w zależności od wielkości blachy)
  • gotowa masa kajmakowa w puszce ("krówka")
  • warstwa śmietanowa:
  • 350ml śmietany 30%
  • dwie łyżki cukru pudru
  • dwie łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
 
Absolutny must have imieninowy, urodzinowy, bożonarodzeniowy, wielkanocny, rocznicowy mojej mamy. Choćbym nie wiem ile razy powtarzała, że to ciasto zrobiło się już nudne – NIE i koniec, musi być. Wściekle słodkie. Jeśli na stole gości kilka ciast, delikatnie sugeruję zjedzenie ciasta szefowej na samym końcu, gwarantuję, że po kawałku nie ma się ochoty na nic więcej z dodatkiem cukru :).
ciasto:
Zagnieść składniki na ciasto, upiec placek w 180 stopniach przez 20-25minut. Ostudzić.
budyń:
Ze wszystkich składników ugotować budyń, wychodzi dość tłusty i gęsty – taki ma być. Przełożyć na upieczone ciasto, szybko wyłożyć warstwą herbatników.
Masę kajmakową wyłożyć na herbatniki, po czym ułożyć kolejną warstwę z herbatników.
śmietana:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie, wlać do śmietany i wymieszać. Kremówkę wyłożyć szybko na warstwę herbatnikową.
Ciasto można posypać płatkami migdałów/czekoladą/posiekanymi orzechami. Schłodzić.