• 475 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży świeżych
  • 275 ml wody
  • Ponadto:
  • żółtko do posmarowania
  • do posypania: mak, sezam, siemię lniane, kminek, sól morska, świeże zioła, papryka, słonecznik, itp.
Jak bawić się w domową piekarnię to na maksa ;-). Kiedy wyrastały bułeczki z maką żytnią, zagniatałam ciasto na delikatne, lekko maślane bułeczki. Fakturą przypominają mi rogaliki drożdżowe, które można kupić w piekarni, jeszcze ten mak na wierzchu pogłębia to wrażenie :). Zjedzone w mgnieniu oka, więc chyba smaczne? Przepis jak zwykle od dorotus.
Przepis na 12 bułeczek:
 
W naczyniu umieścić mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wsypać sól, cukier, drożdże, na końcu wlać ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 1 – 1,5 godziny).
Po tym czasie wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, podzielić na 12 równych części. Ukształtować bułeczki, położyć na blaszce:
 
    * supełki – ciasto rozciągnąć na długość około 20 cm, zrobić supełek;
    * ślimaczki – ciasto rozciągnąć na długość 20 cm, zawinąć na kształt ślimaczka;
    * słoneczka – zrobić kuleczkę, lekko ją spłaszczyć, ponacinać od brzegów;
    * kwiatki – ciasto podzielić na 3 kuleczki, złączyć razem;
 
Bułeczki rozłożyć na blaszce, przykryć, odstawić na 20 – 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, posypać nasionami, ziołami lub solą.
IMGP1109