• 250 g miękkiego masła
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • (2¼ szklanki)
Było sobie ciasteczko, psia kość ;-). Pachnące wanilią, obtoczone w słodkim pudrze. Zwyczajne, do herbaty czy kawy, ale smaczne, delikatne i kruchutkie. Można oczywiście użyć innej foremki :-).

Przepis z bloga mojewypieki.

Składniki na około 35 ciasteczek:
Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować (na około 3-4 mm grubości), podsypując mąką. Wycinać ciasteczka. Układać na blaszce w niedużych odstępach.
Piec około 5 minut w temperaturze 190ºC. Studzić na kratce. Zimne ciastka obtaczać w cukrze pudrze, można przechowywać w puszce do tygodnia.