- 120 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g masła, zimnego
- 50 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią (lub cukru + nasionka z połowy laski wanilii)
- 2 łyżki maku (suchego)
- Ponadto:
- drobny cukier z wanilią do obtoczenia ciastek
Pamiętałam, pamiętałam i… zapomniałam. W zeszłą sobotę Wcinaj To świętowało swój roczek :-).
Miałam przygotować coś specjalnego z tej okazji, a wyszło jak wyszło.
Za to dziś polecę dwa przepisy Dorotuś na super ciasteczka, które można zapakować do woreczka, przewiązać wstążką i prezent jak znalazł ;-). Jedne są klasyczne, posmakują na pewno każdemu. Drugie – trochę bardziej oryginalne, zdecydowane w smaku.
Najpierw kruche makowe gwiazdki. Są urocze. Maślane, pachnące wanilią, z chrupiącym makiem. Swoje ciasteczka obtoczyłam w cukrze pudrze, autorka poleca drobny cukier z dodatkiem wanilii.
Miałam przygotować coś specjalnego z tej okazji, a wyszło jak wyszło.
Za to dziś polecę dwa przepisy Dorotuś na super ciasteczka, które można zapakować do woreczka, przewiązać wstążką i prezent jak znalazł ;-). Jedne są klasyczne, posmakują na pewno każdemu. Drugie – trochę bardziej oryginalne, zdecydowane w smaku.
Najpierw kruche makowe gwiazdki. Są urocze. Maślane, pachnące wanilią, z chrupiącym makiem. Swoje ciasteczka obtoczyłam w cukrze pudrze, autorka poleca drobny cukier z dodatkiem wanilii.
Składniki na 20 – 30 sztuk: (polecam robić z podwójnej porcji, w tajemniczych okolicznościach znikają z talerza)
Wszystkie składniki włożyć do malaksera (food processora) i zmiksować*. Wyjąć kulę ciasta, włożyć do lodówki na 30 – 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, wycinać gwiazdki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170ºC przez 8 – 10 minut do lekko złotego koloru. Studzić na kratce.
Po przestudzeniu obtoczyć w cukrze z wanilią.
Można przechowywać w zamkniętym pojemniku do 7 dni.
* można również metodą tradycyjną – wszystkie składniki umieścić w naczyniu i posiekać nożem, szybko zagnieść;