• duża podwójna pierś z kurczaka
  • 0,5kg świeżych kurek
  • cebula
  • 250ml kremówki 30%
  • 250ml gorącego bulionu z jednej kostki rosołowej
  • łyżka mąki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
Dużo czasu minęło odkąd jadłam kurki. Pięć lat? Sześć? Ostatnio miałam na nie ogromną ochotę i powstał pomysł na taki obiad. Na pewno smakowałby lepiej, gdybym grzyby zebrała sama, ale od incydentu z bezpośrednim kontaktem mojej stopy ze żmiją zygzakowatą- nie wchodzę do lasu ;-).
Tak przygotowanego kurczaka można podać z ryżem lub makaronem. Pasuje też doskonale do pieczonych ziemniaków, które ja upiekłam razem z młodą, słodziutką marchewką, dzięki temu nie potrzebowałam już dodatków w postaci sałatki. 
 
Śmietanka kremowa w sosie sprawia, że jest on gładki, aksamitny i mniej dietetyczny (to na pewno) ;-). Dla tych, którzy dbają o linię, niezłym wyjściem z tej sytuacji może być zastąpienie kremówki zwykłą kwaśną śmietaną.
Kurczak z kurkami w aksamitnym sosie śmietanowym
(porcja dla 3 osób)

 Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na patelni z 2 łyżkami oliwy. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś urczaka, obsmażamy. Wrzucamy umyte kurki (większe można przekroić), zalewamy bulionem i dusimy, aż grzyby będą miękkie, a połowa płynu wyparuje.
 W miseczce mieszamy dokładnie kilka łyżek bulionu z patelni, kremówkę i łyżkę mąki, tak, by nie było grudek (najlepiej roztrzepać to widelcem lub po prostu użyć trzepaczki). Wlewamy mieszaninę do zawartości patelni, dokładnie mieszamy, solimy, pieprzymy i dusimy, aż sos zgęstnieje.
Pieczone warzywa z ziołami (można użyć dowolnych warzyw :) )
ziemniaki
młoda marchewka
kilka gałązek tymianku i rozmarynu
sól, pieprz, oliwa z oliwek
 
Warzywa dokładnie szorujemy szczoteczką pod wodą. Ziemniaki kroimy na ćwiartki, marchewkę przekrajamy wzdłuż. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy, posypujemy posiekanymi ziołami. Pieczemy ok. 30minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego :-)