• ciasto:
  • 6 jaj1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 - 3 łyżki kakao
  • masa:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 25 dag margaryny (zastąpiłam masłem)
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • polewa:
  • 1/3 kostki masła (ok. 7 dag)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao z czubkiem
  • 2 łyżki wody
Jakiś czas temu upiekłam ciasto, które nazwane zostało Milky Wayem, choć, według mnie, nie ma z nim nic wspólnego. Za to bardzo przypomina w smaku Kinder Mleczną Kanapkę :). Przepis znalazłam tutaj: klik. Miękki kakaowy biszkopt plus słodka mleczna masa. Bardzo ładnie się kroi, nie kruszy, masa nie ucieka bokiem – dzięki temu jest dość reprezentacyjne, choć nie zachwyca wyjątkowym wyglądem. Wielbicielom ciemnych ciast na pewno posmakuje. Zniknęło w błyskawicznym tempie, mimo braku cukru w polewie, ale ćśśś…

 

ciasto:
Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Ostudzić i podzielić na 2 części.

masa mleczna:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Przełożyć biszkopt kremem.

polewa:
Składniki polewy rozpuścić na maleńkim ogniu i pogotować krótką chwilę aż pokażą się pojedyncze bąbelki. Zdjąć z ognia i schłodzić.
PS. Nie zapomnieć o dodaniu cukru ;-)

P1140702