• 300 ml śmietany kremówki (36%)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
W końcu piszę posta w piękny, słoneczny dzień. Jakiś czas temu pojawił się na blogu u Dorotus mus czekoladowy. Dopiero kilka dni później zorientowałam się, że to cudeńko w szklaneczkach to nic innego jak krem z TEGO tortu, tylko w wersji z gorzką czekoladą. Używałam takiego musu do dekorowania muffinek, ale nigdy nie wpadłabym na cudownie prosty pomysł wpakowania go do szklanek i podania z owocami w formie deseru. Dwa dni temu zabrałam się do roboty i zrobiłam. Do kremu dodałam startą czekoladę, ozdobiłam malinami i … zjadłam :-).
 
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
Śmietanę kremówkę (koniecznie schłodzoną) ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. 
Dodawać strumieniem lekko przestudzoną czekoladę, w tym samym czasie miksując ją z kremówką.
Rozłożyć między szklanki, ozdobić malinami. Schłodzić.
IMGP2929