A na śniadanko pancakes :).
Przepis jest łatwy do wykonania, szybki i wygodny – do placuszków możemy dodać co tylko chcemy/mamy w szafce czy lodówce. Polecam z mrożonymi malinami albo pokrojonym jabłkiem i cynamonem. I czekoladowe z kawałkami czekolady.

Pancakes polskie z mleka (znalezione na Kwestii Smaku)
Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli

Mąkę przesiewam, jajka roztrzepuję, mieszam z mlekiem i pozostałymi składnikami, na końcu dodając masło. Odstawiam na 15 minut. Ciasto smażę na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu, tak aby dać ciastu szansę na wyrośnięcie. Delikatnie przewracam na drugą stronę, przy użyciu szerokiej łopatki.

P1140450