• babka:
  • 5 jajek
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 ml dowolnego tłuszczu (topionego masła, oleju z pestek winogron)
  • 120 ml wody
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g cukru
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/4 szklanki mleka
Masz Ci babo babkę. Kokosową.
Miała być marmurkowa, ale w trakcie przygotowywania zorientowałam się, że nie mam kakao.
Trudno, dodałam więcej wiórków kokosowych i wyszła jak wyszła – bardzo smaczna.
 
Widzę, że rozkręcam się z wrzucaniem przepisów na blog, znowu nie było mnie przez pół miesiąca. Szalejesz, biedrona, szalejesz.
 

Przepis znalazłam na blogu Liski, podaję wersję ze swoją drobną zmianą.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
W drugiej misce zmiksować wodę, masło, cukier i wanilię. Miksując dodawać po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu delikatnie wmieszać pianę.
Do ciasta dodać wiórki kokosowe.
Dużą formę do babki wysmarować masłem, wysypać tartą bułką i napełnić ciastem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok. 50 minut.
Ostudzić w formie.

Lukier:
Wszystko wymieszać, w razie potrzeby dodać więcej cukru pudru. Polać lukrem babkę i wcinać.