• 1/2 szkl oleju
  • 1/2 szkl wody (temp pokojowa)
  • 250g cukru pudru
  • 5 jaj
  • olejek cytrynowy lub skórka starta z 1/2 cytryny
  • 300g mąki pszennej
  • 2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
Ma się ten refleks… Już dawno po świętach a ja będę dodawać wielkanocne przepisy :D. Szybciutko bez rozpisywania się – najlepsza babka jaką w życiu jadłam, wilgotna, puszysta, prosta do zrobienia, bardzo długo zachowuje świeżość.
 
I oto jest, najkrótszy wpis w historii tego bloga.
 
(przepis znaleziony tutaj)
 
Olej, wodę i cukier dobrze zmiksować.
Dodawać po jednym żółtku i zapach. Mąkę zmieszać z proszkiem, dodać do masy.
Na końcu ubitą pianę z białek. Odłożyć 1/4 ciasta i dodać do niej kakao i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.Foremkę wysmarować masłem, wysypać bułką, wlać pół ciasta jasnego, ciasto ciemne i resztę białego.
Piec w 160 stopniach przez ok. 50 minut.