• Churros:
  • szklanka wody
  • 60g masła
  • 200g mąki (około 1 1/4 szklanki)
  • sól
  • 2 jajka
  • Do obtoczenia:
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Sos czekoladowy:
  • 100g dobrej gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 50ml śmietany kremówki
Pewnego dnia pomyślałam sobie, że czas wypróbować jakiś przepis na churros. Churros to jedna z najpopularniejszych w Hiszpanii przekąsek śniadaniowych. Z czym to się je? :) Możliwości jest wiele. Bez żadnych dodatków, z cukrem pudrem, sosem czekoladowym, dulche de leche, z owocami, a w Urugwaju popularne jest podanie churros z roztopionym serem.
Kilka dni po tym jak wpadłam na pomysł, kupiłam nowy numer „Kuchni”, a na okładce ujrzałam piękne, chrupiące, hiszpańskie ciasteczka z miseczką sosu czekoladowego. Co za zbieg okoliczności :).
… zaraz potem przyszła sesja… 

Dopiero wczoraj udało mi się znaleźć czas i oto są :).
Przepis trochę zmodyfikowałam, nie chciałam dodawać do ciasta proszku do pieczenia, a i sos czekoladowy z litra mleka i półtorej tabliczki czekolady mnie nie przekonał, więc zrobiłam to po swojemu :). Są pyszne. W sam raz na Tłusty Czwartek :).
 

Zagotowujemy wodę z pokrojonym masłem, zdejmujemy z ognia i wsypujemy mąkę wymieszaną z solą. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładkie ciasto, które będzie odklejać się od brzegów garnka i powoli będzie formować się w kulę.
Ciasto wystudzić.
Do ostudzonego ciasta wbijamy po kolei jajka i dokładnie miksujemy. Ciasto powinno być lśniące.

Rozgrzewamy olej w rondlu do temperatury 180ºC (jeśli nie mamy termometru, zróbmy próbę kawałeczkiem ciasta – jeśli szybko wypłynie i zacznie się rumienić, tłuszcz jest wystarczająco gorący). Prawdziwe churros mają podłużne paseczki – aby takie otrzymać napełniamy ciastem worek cukierniczy, nakładamy końcówkę w kształcie gwiazdki i szprycujemy kilkucentymetrowe paseczki ciasta wprost do gorącego oleju. Usmażone ciastka wyjmujemy w tłuszczu łyżką cedzakową, osączamy na papierowym ręczniku, obtaczamy w mieszance cukru z cynamonem.

Sos czekoladowy:
Czekoladę połamać, wrzucić do małego garnuszka, zalać kremówką i na małym ogniu rozpuścić, mieszając. Uwaga, nie przypalić sosu :).