• 3 dojrzałe banany (ok. 400 g),
  • 180 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 120 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 szczypta soli.
  • 1/3 szklanki jagód
Jest 3:03…
Idealny moment na dodanie zaległego przepisu, na świeczniku lądują więc muffinki z jagodami. Były świetne. Miniaturowe wersje chlebka bananowego, na które przepis znalazłam tutaj, a który urozmaiciłam przez dodanie mrożonych jagód. Właśnie teraz, na samo wspomnienie babeczek, zrobiłam się głodna. Dobranoc!

Składniki na 12 muffinek:
Masło rozpuścić i ostudzić. Banany rozgnieść albo zmiksować.
Wymieszać ze sobą w jednej misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. W drugiej misce wymieszać jajka, masło, jogurt, ekstrakt waniliowy i rozgniecione banany. Wymieszać zawartość obu misek. Do masy dodajemy jagody. Nałożyć masę do wgłębień formy, jednak radzę zrobić to szybko, zanim owoce puszczą sok i zabarwią ciasto na kolor lekko fioletowy :). Piec przez 25 w temperaturze 180-200 °C.