• 115 g miękkiego masła
  • pół szklanki oleju
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)
  • 60 g posiekanej gorzkiej czekolady

Chyba każdy widział już przepis na TO ciasto. Ja zobaczyłam go jakieś 2 lata temu i tyle właśnie zajęło mi przekonanie się, że warto spróbować. Nie powiem, dodatek cukinii skutecznie mnie odstraszał i z tego też powodu, kiedy już zdecydowałam się na upieczenie czekoladowego ciasta, na wszelki wypadek nie wszystkim mówiłam o tajemniczym składniku ;-). Wolałam zapobiec wszelkim uprzedzeniom, bo ciasto jest naprawdę fantastyczne. Intensywnie czekoladowe, ciężkie, ale nie gliniaste, coś jak brownie, ale nie do końca, bo delikatniejsze. Dodana do ciasta cukinia sprawia, że zachowuje ono świeżość na długo, nawet trzeciego dnia smakuje tak samo, jak po upieczeniu.

A smaku cukinii nie da się wyczuć, ba, nie da się jej nawet dostrzec w cieście. (I bardzo dobrze, bo fanką cukinii nie jestem, ale myślę, że spróbuję się do niej jakoś przekonać). Jeśli nie do końca przepadasz za ekstremalnie czekoladowym smakiem, połowę gorzkiej czekolady możesz zastąpić mleczną – tak jak zrobiłam ja.

 

Masło zmiksować na jasną puszystą masę. Dodawać stopniowo olej i nadal miksować. Dodać cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól. Zmiksować. Po kolei wbijać jajka nie przestając miksować.

Dodawać mąkę na przemian ze śmietaną, miksując. Dodać kakao i kawę, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i chipsy czekoladowe, wymieszać.

Blachę o wymiarach 22 x 33 cm (ja piekłam w 24x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 – 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć, ostudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową.

 

Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
40 g masła

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Rozsmarować na cieście.

 

czeko1