• ciasto:
  • 6 jaj
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. maku
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • brzoskwinie w puszce (syrop zachować!)
  • dwie galaretki wiśniowe
  • okrągłe biszkopty
  • krem:
  • 5 żółtek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. syropu po brzoskwiniach z puszki
  • 1 budyń śmietankowy w proszku
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 cukier waniliowy
  • 200g masła
Była już zapowiedź na facebooku, czas dodać przepis na blog. Dziś prezentuję Wam bardzo kolorowe ciasto, w sam raz, by celebrować piękną pogodę (w końcu!).
Biszkopt przekładany słodkim, brzoskwiniowym kremem, z kawałkami owoców i galaretką. Jedno z moich najulubieńszych ciast, może przez to, że wygląda tak wesoło.
PS. Trochę wiosny i proszę jak się bjedrona ogarnęła! ;-)
 
Ciasto:
Białka ubić i dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i mak
(piec 45 min.). Po upieczeniu ciasto przekroić na pół, rozprowadzić połowę kremu, ułożyć biszkopty pionowo. Między biszkoptami ułożyć pokrojone brzoskwinie, następnie zalać tężejącą galaretką wiśniową. Posmarować resztą kremu i położyć drugą część biszkoptu.

Krem:
Syrop, cukier i cukier waniliowy zagotować. Wodę, budyń i żółtka rozstrzepać i wlać do gotującego się soku i ugotować. Po wystudzeniu zmiksować z masłem.

Skomentuj na Facebooku!