• świeże pstrągi patroszone (z głowami!)
  • cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • świeża lub mrożona natka pietruszki (posiekana)

Przepis, ale nie przepis. Pomysł na pstrąga dla kogoś, kto ryby nie piekł jeszcze nigdy w życiu (są w ogóle takie osoby?). To naprawdę szybka propozycja na obiad czy kolację, ryba tak przygotowana jest zdrowa, bo prawie nie dodajemy do niej tłuszczu. A smak? Pstrąg cudownie przechodzi smakiem i zapachem cytryny, coś niesamowitego :).

I ładnie pozuje na talerzu :P

 

IMGP1435

Cytrynowy pstrąg dla amatora

Pstrągi należy bardzo dokładnie oczyścić i natrzeć z każdej strony oliwą, solą i pieprzem cytrynowym. W środku ryby ułożyć po trzy plastry cytryny i posypać pietruszką.
Każdą rybę umieścić w rękawie z papieru do pieczenia (tak, żeby pod jakimś czasie rozciąć papier, by pstrągi mogły się lekko zarumienić), wykonać kilka płytkich nacięć i dodać jeszcze więcej cytryny :). Ja na wierzchu położyłam po dwa plastry przecięte na pół.
Piec przez około 15-20 minut w 180 stopniach.
Do tak przygotowanej ryby można podać masło czosnkowe.

Masło czosnkowe
Pół kostki miękkiego masła mieszamy dokładnie z przeciśniętymi przez praskę 3 ząbkami czosnku, dwiema łyżkami posiekanej natki pietruszki. Na kawałek papieru do pieczenia/pergaminu wykładamy masę i zwijamy w rulonik :). Zakręcami boki papieru jak cukierek, chowamy masło do lodówki na godzinę i po tym czasie możemy kroić.

IMGP1419