• 3 średniej wielkości papryki
  • 100g sera feta
  • szklanka kuskusu
  • szklanka lekkiego bulionu
  • 7 pomidorków koktajlowych
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • sól, pieprz, oliwa

Po czym poznać, że zaczął się u mnie w domu sezon na paprykę? Ano po tym, że połowa lodówki jest nią zapełniona, a nierzadko foliowe worki z papryką leżą oparte o ścianę w kuchni ;-). Wciąż nie potrafię się przekonać do smaku papryki, mimo tego, że jest częstym składnikiem potraw. Choć teraz tak myślę, że nie musi tu chodzić o smak, a raczej o jej wygląd. Na przykład takie leczo, no pyszności, ale jak widzę paprykę to wyjadam pieczarki, mięso i sos. Im bardziej rozciapciana, tym lepiej dla mnie ;-).

Wczoraj przygotowałam faszerowaną paprykę, chyba pierwszy raz w życiu. Pewnie każdy ma swój pomysł na nią, z mięsem mogłaby smakować jeszcze lepiej, ale miała być wersja wege – no i jest. Tak przygotowana papryka jest świetnym dodatkiem do obiadu, ale z powodzeniem może być samodzielnym daniem, gdyż jest bardzo sycąca. Ja niestety przez swoją niechęć do korzystania z jej walorów smakowych próbowałam tylko farszu (który jest jednocześnie pyszną sałatką :D), podsuwając tacie talerz do przetestowania całości. Tacie bardzo smakowało, więc niech papryka zagości na blogu!

Papryka bierze udział w III edycji akcji Warzywa Psiankowate
embed_WCYj3iOAlP0MjOqKPtxiyVgNVvmMyQzz

IMGP1051

Pieczona papryka faszerowana kuskusem (3 porcje)

Włącz piekarnik i nagrzej go do około 180 stopni. Umyj paprykę i odetnij jej górę wraz z ogonkiem, którą jak pokrywką nakryjesz później faszerowane warzywo. Usuń gniazda nasienne i dopraw pieprzem środek papryki. Kuskus wsyp do miseczki i zalej bulionem, odstaw na 5 minut pod przykryciem. Pomidory pokrój w ćwiartki, ser feta rozkrusz w palcach lub pokrój w kostkę.
Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i podsmaż na niej posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj do kaszy cebulę, czosnek, pomidory, ser i pietruszkę, wymieszaj dokładnie i spróbuj czy nie ma potrzeby posolić i popieprzyć nadzienia. Pamiętaj jednak, by nie przesadzić z solą, feta i bulion są wystarczająco słone.
Tak przygotowanym farszem napełnij papryki, lekko dociskając, po czym przykryj je wcześniej odciętymi wierzchami.
Naczynie żaroodporne lub formę do zapiekania natłuść łyżką oliwy i ułóż warzywa. Piecz przez około 40 minut, aż papryki będą miękkie. W razie potrzeby przykryj naczynie folią aluminiową.

IMGP1028