• kilogram piersi z indyka
  • 8 łyżek miodu
  • przyprawa do kurczaka (u mnie Kamis)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta ostrej papryki
  • łyżka wegety

Dziś na szybko, bardzo fajny i prosty przepis na pieczonego indyka. Każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem, nawet jeśli nigdy wcześniej nie piekł żadnego mięsa. W efekcie otrzymujemy porządny kawałek soczystego, pachnącego indyka, w słodko-ostrej glazurze. Sprawdzi się w towarzystwie makaronu i warzyw jako obiad, ale także jako dodatek na kanapkę ;-).

Miód, posiekany czosnek, paprykę, wegetę i przyprawę do kurczaka wymieszać i podgrzać na parze.
Pierś z indyka włożyć do miski, zalać marynatą i odstawić na noc w zimne miejsce.
Piec mięso w marynacie, pod folią aluminiową, w 190 stopniach przez około 1-1,5h. Co jakiś czas podlewać marynatą. 15 minut przed końcem pieczenia folię można zdjąć, żeby mięso ładnie się zarumieniło.

IMGP9991