• 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • 7 łyżek mąki
  • sól, pieprz
  • zioła (prowansalskie, tymianek, co kto lubi)
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • ser feta
  • olej

Nie jem śniadań, choć wiem, że do zdrowych ten nawyk nie należy… Często próbuję się zmusić, przygotowuję sobie coś smacznego i ładnego (bo to mnie przekonuje ;-) ), jednak z reguły kończy się na tym, że podziobię przez 5 minut widelcem, wypijam herbatę i wychodzę z domu. Zdaję sobie oczywiście sprawę, że to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, więc korzystam z tego, że jeszcze mam wakacje i staram się zmienić swoje przyzwyczajenia. W takich właśnie okolicznościach powstały te placuszki. No może dodatkową okolicznością było to, że nie wiedziałam co zrobić z kawałkiem sera feta ;-).

Ten przepis to właściwie tylko pomysł, do placków można dodać wszystko to, na co ma się ochotę (lub to, co ma się w lodówce ;-) ).

Jajka roztrzepać (lub rozkłócić, jak kto woli ;-) ) ze śmietaną na jednolitą, gładką masę. Dodać mąkę (ilość zależy od wielkości jajka!), posolić, popieprzyć. I koniec filozofii ;-). Ciasto na placki ma być gęste – gdyby było zbyt rzadkie dosypać mąki, a jeśli zbyt gęste – dodać jeszcze trochę śmietany.

Pierś z kurczaka obtaczamy w ulubionych ziołach i smażymy/grillujemy w całości.

Do gotowego ciasta dodajemy pokrojonego, ostudzonego kurczaka, pokruszony ser feta. Wszystko mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Nakładamy jedną łyżkę ciasta na gorący olej i smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
Smacznego :)

IMGPesigfbsekgnkds