• Spód:
  • 160 g herbatników
  • 90 g masła (stopionego)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • Masa serowa:
  • 800 g sera
  • 5 jajek
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • Dodatkowo:
  • 2 opakowania pierniczków w czekoladzie z powidłami śliwkowymi
  • Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 5-6 łyżek kremówki
Czas na mały cukierniczy żarcik ;-)
Sernik z pierniczkami to chyba najbardziej bożonarodzeniowy sernik jaki można zrobić. A u mnie pojawił się na stole wielkanocnym, ot co. Idealnie dopasowany do śniegu, który opanował Lubelszczyznę.
Przepis znalazłam na blogu Gotowanie Cieszy

Ciasteczka mielimy blenderem lub rozkruszamy wałkiem. Dodajemy przyprawy, cukier i stopnione masło. Dokładnie mieszamy. Taką masą wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm i dociskamy aby spód był zwarty. Tortownicę wstawiamy na ok 15 minut do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy masę serową.

Jajka ubijamy z cukrem, a kiedy utworzą jednolitą masę dodajemy ser. Miksujemy na najwyższych obrotach, a następnie dodajemy śmietanę i budyń (proszek). Miksujemy jeszcze ok 2 minuty.

Wyjmujemy tortownicę z lodówki i na spodzie z ciastek układamy dość ciasno pierniczki. Na pierniczki delikatnie wylewamy masę serową. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 50 – 60 minut. Nie pozwalamy by góra zbytnio się spiekła, a po naciśnięciu na środek sernika ma on stawiać bardzo delikatny opór (jeśli nie przepieczemy sernika, będzie on delikatny i kremowy). Sernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Kiedy sernik jest zimny, przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej topimy czekoladę ze śmietanką i mieszamy do chwili uzyskania jednolitej masy. Polewę rozprowadzamy po całej powierzchni sernika i odstawiamy do zastygnięcia.

Smacznego :)