• Składniki na około 7-8 miseczek*:
  • 2,5 szklanki letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 7 szklanek mąki pszennej**
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej (żółtej)***
  • 1 białko
  • 1,5 łyżki suchych drożdży (18 g suchych lub 36 g świeżych)
  • Ponadto:
  • 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania
Ostatnim razem, kiedy tu byłam, krzyknęłam „Czekam na śnieg!”.
Teraz z niecierpliwością wyczekuję wiosny.Chciałam wrócić wcześniej, nie wiedziałam jednak co napisać po tak długiej przerwie. Wszystko było przeciwko mnie ;-). Dwie karty pamięci w aparacie, które umarły wraz ze wszystkimi świątecznymi pysznościami na nich zapisanymi. Później przygotowania do sesji zimowej, sesja, ferie i początek semestru. I tak odkładałam powrót na bloga, cały styczeń, luty, marzec…
W końcu pomyślałam, że wystarczy. Dalej nie wiem co tu napisać, zwyczajnie mi głupio, że tak zaniedbałam moje „dziecko” ;-).Ale do roboty!

W końcu i miseczki doczekały się swojego miejsca na blogu. Zrobiłam je rok temu na Wielkanoc, ale nie opublikowałam, bo uznałam, że po świętach nie ma już sensu pokazywać zdjęcia ze święconką w tle ;). Teraz jest na nie idealny czas.

Przedstawiam Wam zatem włoskie miseczki chlebowe (przepis znalazłam u Dorotus). Prezentują się moim zdaniem całkiem ciekawie, na pewno lepiej niż nudny talerz wypełniony zupą. Dorotus poleca napełnianie ich gęstymi zupami, ale biały barszcz też będzie ok. Miseczki nie przemakają szybko – u mnie nie przeciekały wcale, ale może to kwestia tempa jedzenia ;-)). Jak dla mnie jedyną ich wadą jest… smak. Niestety, zupełnie nie dla mnie, ale spodziewałam się tego, że mają pełnić funkcję głównie ozdobną.
Drożdże świeże rozpuścić w letniej wodzie (suche wystarczy wymieszać z mąką). Odstawić na 10 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto (można mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Odłożyć, przykryte lnianym ręcznikiem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto krótko zagnieść i podzielić na 7-8 części. Uformować bułki, ułożyć na blaszce w sporych odstępach (nie powinny się zetknąć), oprószyć mąką, przykryć, odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut (powinny podwoić objętość).

Przed samym pieczeniem warto posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, do złotego koloru. Lekko przestudzić na kratce. Nożem z piłką odciąć górę i wydrążyć. Nałożyć nadzienie i podawać.

* z przepisu wychodzi 6 naprawdę dużych miseczek
** wyjątkowo szklanka o pojemności 235 ml
*** jeśli nie macie, można pominąć