• 3 kg fasolki szparagowej
  • 4 papryki
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg cebuli
  • 2 główki czosnku (opcjonalnie, ja nie dodaję, bo jestem wampirem)
  • 3/4 szkl octu
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl oleju
  • 2 łyżki soli
  • słoiczek koncentratu pomidorowego

Zawsze doświadczam bardzo przykrego uczucia, kiedy zrobię coś naprawdę pysznego, chcę puścić przepis dalej w świat, łapię w ręce aparat i… jestem tak strasznie rozczarowana zdjęciami. Jak pokazać warzywną papkę w zalewie, żeby krzyczała „zrób mnie, jestem boska!” ? Zauważyłam, że sprawa nie dotyczy wyłącznie tej sałatki, większość przetworów (zwłaszcza w moim wykonaniu, hehe) wygląda naprawdę przeciętnie. Właściwie to wyjątkiem mogą być suszone pomidory w oliwie, one zza szkła prezentują się ZAWSZE ładnie.

Nieśmiało podrzucam znaleziony na Wielkim Żarciu przepis ali86 na sałatkę z fasolki szparagowej. Jury w składzie: ja i moje receptory smaku postanowiło przyznać jej pierwsze miejsce w kategorii Najlepsze przetwory na zimę. Zróbcie koniecznie, choć istnieje prawdopodobieństwo, że słoiki nie doczekają pierwszego śniegu.

PS. Słoiki lubelskie, warszawskie, krakowskie i każde inne na pewno ją polubią. Ja zjadam tę sałatkę z pieczonymi ziemniakami, nawet mięsa nie trzeba mi do szczęścia ;-)

 

Sałatka na zimę z fasolki szparagowej (z moją zmianą przygotowania)

Najpierw oczywiście myjemy warzywa. Odcinamy końcówki fasolki, można przekroić ją na pół, następnie ją obgotować. Marchew, paprykę i cebulę obrać. Paprykę pokroić drobno, marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach, cebulę pokroić w piórka.

Marchewkę, paprykę i cebulę dusić 45 minut z olejem, cukrem i solą. Po tym czasie dodajemy wcześniej podgotowaną fasolkę, wszystko razem gotujemy jeszcze chwilę i pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i ocet. Mieszamy, po czym gorącą sałatkę nakładamy do słoików.
Według autorki przepisu nie ma potrzeby pasteryzować sałatki, jednak ja pasteryzuję ją ok. 20min, na wszelki wypadek (choć cały czas wiem, że i tak zjem ją przed zimą).

Smacznego! :)

IMGP1005