• 700g filetów z dorsza
  • sól, pieprz
  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1 1/5 szklanki mąki
  • 2 szklanki wody
  • Marynata:
  • szklanka wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 6 łyżek octu
  • 6 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki pikantnego ketchupu
  • Dodatkowo:
  • słoik ogórków konserwowych
  • słoik papryki konserwowej
  • 3 cebule

Obiecałam przepis na rybę dwa dni temu, ale jak to bywa przed świętami, roboty jest dużo i… zapomniałam.
Pomysł na tak przygotowanego dorsza zna pewnie większość z Was – ja  znalazłam przepis kilka lat temu w internecie, później robiłam już wszystko „na oko”, stąd brak źródła.

Miękka ryba w delikatnym cieście, chrupiące warzywa i super marynato-sos. Znika ze stołu błyskawicznie.

I nie wiem co napisać więcej, więc po prostu pójdę robić zdjęcia ciastu ;-)

IMGP4807

 

Rybę pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem. Z jajek, mąki i wody roztrzepać ciasto naleśnikowe, w którym zanurzać kawałki dorsza i smażyć na rozgrzanym oleju. Rybę odkładać na ręcznik papierowy, który pochłonie nadmiar tłuszczu.

Ogórki pokroić w plastry, paprykę w cienkie paski. Cebulę pokroić w półksiężyce, podsmażyć na oleju.

Składniki marynaty zagotować. W naczyniu (najlepiej szklanym, przezroczystym) układać kolejno warstwami rybę, warzywa, rybę, warzywa, aż do wykorzystania wszystkich składników. Na koniec wszystko zalać marynatą. Odstawić na kilka godzin.

IMGP4794