• 1/2 kg białego sera
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • olej

Wkrótce Tłusty Czwartek!
Czas zanurzyć każde ciasto w głębokim oleju i smażyć, potem polać kilogramem lukru, obtoczyć w cukrze pudrze i tak dalej, byle było jak najbardziej kalorycznie.
Klasyczne pączki na blogu już są, jest też przepis na pyszne churros (jeśli nie próbowaliście – czas najwyższy ;) ), donuty i gniazdka. Teraz pora na pączki serowe, które uwielbiam, bo są bardzo smaczne i na dodatek robi się je ekspresowo, nie trzeba czekać aż wyrosną drożdże.

Zapraszam do zakładki Tłusty Czwartek po wszystkie przepisy :)

PS Na zdjęciu widać tylko usmażone „środki” pączków, tzn. te części, które pozostały po wydrążeniu kieliszkiem ;))


Przepis w dwóch zdaniach:
Wszystkie składniki zagnieść na luźne ciasto. Rozwałkować na stolnicy, szklanką wykrawać krążki, małym kieliszkiem na środku wykrawać jeszcze mniejszy krążek i smażyć na złoty kolor na głębokim tłuszczu.

IMGP6341