• makaron razowy tagliatelle
  • 100g sera z niebieską pleśnią (u mnie Turek Blue)
  • 200g śmietany
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • dwie garści roszponki
  • sól, biały pieprz

Studenci wszelkich uczelni!
Zapracowani rodzice!
Lenie nad leniami!
Upośledzeni kulinarnie!

Oto przepis na najprostszy obiad na świecie!IMGP1661

[Chociaż, kiedy to piszę, przypominam sobie, że to samo mogłabym powiedzieć o moim spaghetti z pomidorami czy cytrynowym farfalle z brokułami. Chyba powinnam popracować nad swoją fantazją i dodać od czasu do czasu coś bardziej z efektem WOW (lub #wow), bo wkrótce wszystkie moje przepisy można będzie opatrzyć tagiem "do zrobienia o 3 rano, bez jednej ręki i z zamkniętymi oczami". Jestem taka nieskomplikowana.]

Makaron można zastąpić takim, który nie jest pełnoziarnisty – ja sobie wmawiam, że jem zdrowo.
Pomidorki koktajlowe można zastąpić normalnymi pomidorami, które teraz prawdopodobnie tylko wyglądają jak pomidory – ja sobie wmawiam, że koktajlowe są bardziej #wow.
Roszponkę można zastąpić rukolą. Nie, kapusty pekińskiej nie polecam.

Widzicie? Prawdziwie studenckie danie, tyle możliwości do zmodyfikowania przepisu :D

Jak robimy? :)

Dowolną ilość makaronu ugotować według opisu na opakowaniu.
Do rondelka wlać śmietanę, pokrojony w kawałki ser, podgrzewać, mieszając, aż do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Połączyć sos z wcześniej odcedzonym makaronem, dodać pokrojone w ćwiartki pomidory i roszponkę.
Wcinać! :)

IMGP1650