• majonez
  • odrobina śmietany
  • gładka musztarda i tarty chrzan (do smaku)
  • grzybki marynowane (od bidy mogą być pieczarki)
  • ogórki konserwowe
  • posiekany koperek
  • sól, pieprz mielony

Święto majonezu, jajek i kiełbasy już za kilka dni!

Nie ma czasu na rozpisywanie się, dzisiaj przepis na sos tatarski. Pasuje do wszystkiego! Do jajka, do pieczonego mięsa, do sernika i cytrynowej babki. Nie no, do ciast to może nie do końca, ale do mięsa będzie jak znalazł.

I robi się go łatwo. I lepszy niż gotowiec ze słoika. I można przyszpanować przy stole, mówiąc „sama zrobiłam”. Nie jestem pewna czy na kimś może zrobić to wrażenie, ale jeśli kuchni unikasz jak diabeł wody święconej, a wszystkie ciotki i wujki wiedzą, że masz dwie lewe ręce do gotowania, no to pewnie tak – wzruszenie i duma przy białym obrusie gwarantowane.

Ustalmy jedno. Ilość majonezu zależy od tego, jakiej konsystencji sosu oczekujesz. Ja lubię, kiedy dodatki faktycznie są dodatkami. Mój sos składa się zatem głównie z majonezu i odrobiny śmietany, żeby nie było aż tak majonezowo i słono. (No i żeby wmawiać sobie, że w sosjerce jest trochę mniej miażdżycy niż w rzeczywistości).
Widziałam w internetach zdjęcia sosu tatarskiego, który można byłoby kroić nożem albo jeść pałeczkami, ale czy sos nie ma być SOSEM? No. Więc mój spływa z łyżki.
Do mieszanki majonezowo-śmietanowej dodajemy posiekane drobniusieńko, najdrobniej jak tylko się da grzybki, ogórki, niektórzy nie mogą obyć się bez dodatku cebuli, ale ją można sobie odpuścić. I tak na jajkach z majonezem pewnie leży centymetrowa warstwa szczypiorku.

Wszystko jest kwestią upodobań, więc przepis nie będzie przepisem, a jedynie wskazówkami. Jest szansa, że sos może się udać.

IMGP2257

Majonez mieszamy ze śmietaną, musztardą i chrzanem. Dokładnie, aż nie będzie ani jednej grudki majonezu w sosie. Grzybki i ogórki kroimy w najmniejszą kosteczkę na całym świecie. Jak widać na zdjęciach, ja nie miałam tyle cierpliwości. Warzywka topimy w sosie, dodajemy jeszcze posiekany koperek. Moczymy w mieszance łyżeczkę, opcjonalnie palec, i próbujemy. Jeśli jest smacznie – zostawiamy tak jak jest. Jeśli czegoś brakuje – doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy babkę jajka.

IMGP2249