• 1,5 szkl mąki
  • 60g mielonych migdałów
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 3/4 szkl cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szkl oleju
  • jajko
  • 2 łyżki amaretto
  • dwie połówki brzoskwini z puszki

Wracam na bloga w podskokach. Jak ośmiolatka z lizakiem i warkoczykami na głowie.
Biedrona, ogarnij się.

Zamiast tortu z  tej okazji będą cupcakes. Pachnące migdałami, z miękkimi kawałkami brzoskwiń. Wydają się dość ładne, żeby zaprezentować je podczas wielkiego powrotu (kolejnego) :)

IMGP5121

Babeczki:
Tak jak zawsze: suche składniki mieszamy łyżką w jednej misce. W drugiej misce mieszamy składniki mokre. Zawartości obu misek łączymy, dodajemy posiekane brzoskwinie :).
Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Napełniamy otwory ciastem do 3/4 wysokości formy. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 25 min, do tzw. suchego patyczka.
Wystudzone babeczki dekorujemy kremem.

Krem:
Kostkę miękkego masła ucieramy z 6 łyżkami cukru pudru. Dodajemy zmiksowane na mus trzy połówki brzoskwini z puszki i 2 łyżki amaretto. Miksujemy jeszcze przez minutę, do uzyskania gładkiej masy. Babeczki dekorujemy kremem, oczywiście w dowolny sposób, ale najwygodniej jest zrobić to przy użyciu rękawa cukierniczego :)

IMGP5123