Dziś oprócz przepisu będzie coś więcej. Wiadomo, to, co jemy jest ważne. Jeszcze lepiej, kiedy jemy  w miłym towarzystwie. A idealnie byłoby jeść coś smacznego, z fajnymi ludźmi, w pięknym miejscu. Odkąd sięgam pamięcią zawsze marzyły mi się leniwe śniadania w ogrodzie. Cóż, wychowałam się w bloku, więc spełnienie tej zachcianki było jakimś problemem :).  Ale od czego są balkony?

Wygodne krzesła, poduszki, drewniana skrzynka w roli stolika i od razu robi się przytulniej. Do tego kwiaty w doniczkach i tak przygotowane otoczenie można uznać za quasi-ogrodowe. Kiedy tylko pozwala mi na to czas i pogoda, staram się pierwszy posiłek w ciągu dnia zjeść właśnie na balkonie.

Jestem pewna, że poza mną jeszcze wiele osób chciałoby mieć taki przyjazny kącik do witania dnia, czy to balkon (swoją drogą przestrzeń często zaniedbaną i pominiętą, a przecież tak łatwo go urządzić), taras czy wymarzony ogród. W internecie można znaleźć całą górę inspiracji, a wcielenie w życie tych pomysłów wcale nie wymaga dużych nakładów finansowych. Naprawdę ciekawe okazje cenowe są do znalezienia między innymi na stronie Westwing, na której codziennie oferowane są nowe, piękne cudeńka do naszych wnętrz (i balkonów ;) ) wraz z poradami stylistów. Pamiętam, że pierwszy raz pokazała mi tę stronę moja przyjaciółka Ania ( ;-) ) i od tego czasu nie ma dnia, którego nie spędziłabym na przeglądaniu poduszek i talerzy.

Oprócz zdjęć do przepisu dodałam również garstkę inspiracji, które mogą przydać się przy urządzaniu małego kącika przeznaczonego do spędzania czasu śniadaniowego na zewnątrz :). Jeszcze więcej pomysłów, także kulinarnych, znajdziecie w zakładce Must haves na lato. A co zjeść na takie leniwe, późne śniadanie? Na przykład parfait z owocami i granolą. Granolą homemade, oczywiście.

PS Parfait to francuski deser z mrożonego kremu, choć głównie z inicjatywy mieszkańców Ameryki Północnej podawany jest w wersji na maksa uproszczonej, jogurtowej.

IMGP5258

Parfait z granolą kokosowo-orzechową i owocami

150g gęstego jogurtu greckiego
pół szklanki granoli (przepis niżej)
truskawki, jagody lub borówki amerykańskie
cytryna, cukier puder

Zanim zabierzemy się do przygotowywania deseru, myjemy owoce i osuszamy je papierowym ręcznikiem. Truskawki kroimy w ćwiartki.
Jogurt mieszamy z odrobiną cukru pudru i sokiem z cytryny
W szklankach lub pucharkach układamy warstwami: granolę, owoce, jogurt aż skończą się składniki lub miejsce w naczyniach :).

IMGP5264

Granola kokosowo-orzechowa

3 szklanki płatków owsianych górskich
szklanka orzechów laskowych pokrojonych na pół
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki ziaren słonecznika
szczypta soli
pół kostki masła
3/4 szklanki miodu
5 łyżek brązowego cukru

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przy wybieraniu trybu warto zastanowić się na to, jaki powinien on być, by nie przypalić szybko mieszanki. W przypadku mojego piekarnika odpadł termoobieg i grzałka dolna, która nagrzewa się jak wariat, piekłam więc tylko z grzałką górną.
W dużej misce mieszamy płatki owsiane, orzechy laskowe, wiórki kokosowe, słonecznik i sól.
W rondelku rozpuszczamy masło z miodem i cukrem. Zawartość rondelka wlewamy do miski z płatkami i dokładnie mieszamy.

Blachę (standardową, która jest w wyposażeniu piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia.
Granolę wysypujemy na blachę i rozkładamy. Pieczemy przez ok. 20 minut, mieszając co jakiś czas płatki, by piekły się równomiernie.

Wystudzoną granolę można przechowywać przez dwa tygodnie w szczelnym pojemniku.

IMGP5269

IMG_9990 IMG_0130    Westwing_Summertables_Mood_3_c Westwing_Mood_Revol_FINAL Westwing_Mood_Nkuku_UNRETOUCHED_1 Westwing_Mood_Fritz_Mueller_FINAL_3 table de jardin 3

14339258855577f8fdc2e571.52236219 1

źródło zdjęć: Westwing